BYLINKY NA MIGRÉNU

OREGÁNO (Origanum vulgare)
Bylinka, ktorá nielen ochutí pokrmy, ale prospieva i nášmu zdraviu. Oregánu sa od nepamäti pripisuje kúzelná moc, dokáže vraj pričarovať lásku a patrí medzi tzv.“svätojánske kvetiny“ – natrhané na sviatok sv. Jána majú po celý rok ochraňovať ľudí a domáce zvieratá pred chorobami. Podporuje chuť k jedlu, pomáha proti kašľu, pri bolestiach v krku, má protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, pomáha pri liečbe vnútorných infekcií a črevných problémov. Kladne pôsobí na psychiku, je účinné pri MIGRÉNACH. Žuvanie listov má pomôcť pri bolestiach zubov. Používa sa aj do kúpeľa aj ako obklady.

MAJORÁNKA (Origanum Majorana)
Ťažko sa Vám dýcha? Vsaďte na majoránku. Inhalujte paru z vývaru, ktorá prečistí dutiny a zmierni zápal hrtanu. Do kúpeľa tiež môžete pridať majoránkový esenciálny olej, ktorý uvoľňuje a zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky. Alebo si spravte čaj: zalejte 1 lyžičku sušenej majoránky štvrť litrom studenej vody a priveďte do varu. Odstavte a nechajte lúhovať približne 15 minút, potom preceďte. Oslaďte medom, pridajte trochu citrónovej šťavy (z čerstvého citrónu) a pite po dúškoch niekoľko krát denne. Pomáha pri tráviacich chorobách, s menštruačnými problémami, čaj sa môže popíjať i pri MIGRÉNACH.

MÄTA (Mentha spicata)
Už po dlhé storočia poskytuje mäta pieporná, silne aromatická bylina, úľavu pri zlom trávení, prechladnutí a BOLESTIACH HLAVY. Dnes je najviac oceňovaná schopnosť mäty ukľudňovať tráviace ústrojenstvo, zmierňovať poruchy trávenia, príznaky dráždivého čreva a iné zažívacie potiaže. Taktiež pomáha uvoľňovať upchatý nos, pretože je veľmi účinná v potlačovaní sliznicového zdurenia a zápalu horných dýchacích ciest a osviežuje dych. Ak natriete mätový olej na kožu, utišuje bolesti podráždením nervov, ktoré prenášajú pocity chladu a zároveň tlmí nervy prinášajúce pocity bolesti. Veľmi účinne preto utišuje svalové bolesti.

ZÁZVOR (Zingiber officinale)
Pre svoju výraznú chuť a vôňu má zázvor široké využitie hlavne v exotických kuchyniach, ale je vyhľadávaný aj ako liek na celú radu zdravotných problémov, a to už najmenej 3000 rokov. Obsahuje totiž celú radu vitamínov A, B1, B2, C, E, a minerálnych látok – sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo. Preto sa používa ako prevencia a liek proti chrípke a prechladnutiu, pomáha pri nádche, pretože rozpúšťa hlieny. Okrem toho má pozitívne účinky na trávenie, potlačuje pálenie záhy a nadúvanie, podporuje trávenie a chuť k jedlu, pomáha proti nevoľnosti a MIGRÉNE a v neposlednom rade podporuje organizmus v boji proti rakovine. Horúce zázvorové obklady uľavujú od bolesti za krkom a uvoľňujú stuhnuté svaly. Používa sa čerstvý, sušený aj nakladaný.

CHREN (Armoracia rusticana)
Zatiaľ čo zázvor si na Slovensku, až na výnimky, nepestujeme, chrenu je tu všade plno. A má podobné skvelé účinky, už len preto, že obsahuje veľa vitamínu C! Strúhaný chren sa používa pri infekciách ľadvín a močových ciest, ale aj pri bronchitíde. Zmesou chrenu a medu si výrazne pomôžeme od kašľa a silného zahlienenia. Chrenové obklady sa zase odporúčajú pri astme, reumatizme, BOLESTIACH HLAVY. Koreň taktiež zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, pomáha udržať správnu črevnú mikroflóru, celkovo zlepšuje látkovú výmenu a pôsobí aj močopudne. Môžete si vyrobiť sirup aj tinktúru, pri nachladnutí a kašli sú najlepšie chrenové inhalácie.